През последните дни включително и вчера премиерът нарече бюджета балансиран. Как

...
През последните дни включително и вчера премиерът нарече бюджета балансиран. Как
Коментари Харесай

Ники Василев: Асен Василев лъже за бюджета, няма да влезе в историята като раздава пари

" През последните дни в това число и през вчерашния ден премиерът нарече бюджета уравновесен. Как е допустимо ръководещи, които отвориха такава дупка в бюджета, да приказват за уравновесен бюджет. Това е безспорна илюзия. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев. 

Сред ръководещите има три огромни заблуди, свързани с бюджета. Първата е, че има алтернатива сред постоянна беднотия и високи приходи с дълг и дефицити. Втората е, че по-високият недостиг води до по-голям стопански напредък.

Третата илюзия е, че в случай че едно държавно управление не прави промени и раздава пари, то печели избори и остава в историята ", сподели още той.

" Според мен едно от най-големите достижения на българския преход са ниските налози. Сегашните ръководещи са популисти и ми наподобяват на левичари. Преди години Асен Василев беше срещу влизане в еврозоната. Който желае да сме там, не отсрочва няколко пъти датата за влизане там.

Дефицитите и харченето водят до огромна инфлация. Не се чудете кой е отговорен, в случай че не влезем там. Хора, на които първата им цел е да влязат в еврозоната, не вършат по този начин ", добави той.

Бюджетната политика на кабинета е сходна на тази от 1996 година, след която стартира внезапно обедняване. Най-добра беше фискалната политика сред супербедната 1997 година и 2020 година. Това бяха 23 години на напредък на приходите. През 1996 година имаше такава пагубна като сегашната бюджетна политика и имаше огромно обедняване ", уточни Василев.

" Когато популацията понижава, държавната администрация пораства. Заплатите на държавните чиновници са ниски. Намаляването на дотациите за ток не е на дневен ред, липсата на концесиониране на огромните публични планове също е голям проблем, обществените системи са за реформиране.

Единственото нещо, което вършат ръководещите през последните 3 години, е единствено да теглят огромни задължения и да харчат много средства за обществени разноски ", счита още той.

" Миналата година, когато бях във вашето предаване, сложих часовник, който показва дълга на България. Въпросът ми е какъв брой би трябвало да да стане той, че да се събудим? Гарантирам, че за нашите деца ще е по-добре да се нагърбят с по-малък дълг, в сравнение с с по-голям. Скоро ще сложим нов часовник, показващ дълга на страната ни.

За мен влизането в Шенген е политически, в сравнение с технически въпрос. Държавата би трябвало по-добре да си опазва границата от мигранти ", приключи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР